Обережно Гриби!!!

Гриби - обширна група організмів, що налічує близько 100 тис. видів. З більше 200 видів капелюшних грибів їстівними вважають 20 видів.
    Гриби поділяються на такі групи:
- їстівні - їх налічують до 500 видів, використовується 80-100 видів;
- умовно їстівні - мають поганий гіркий смак;
- неїстівні - мають неприємний запах, поганій смак;
- отруйні - мають токсичні речовини. Таких грибів блізько 80 видів.
 
Люди з давніх пір  використовують гриби як продукт живлення. Їх вживають солоними, смаженими, вареними, готують салати і соуси. Високоживильні плодові тіла і капелюшки грибів містять вітаміни, білки і інші корисні речовини. Першими на початку травня з'являються сморчки, строчки і шампіньйони. 
      У середині червня - підберезники, а потім маслюки, сироїжки, підосиновики. Найпізніші - вже восени з'являються маслюки.
Отруєння - це порушення функцій організму, спрічинене потраплянням з навколішнього середовіща токсичніх речовін, що не можуть буті знешкоджені внутрішніми силами організму.
 Отруєння  бувають: побутові, виробничі , речовінамі, що є хімічною зброєю
  У побуті найчастіше зустрічаються харчові отруєння, причини 
 яких полягає у споживанні зіпсованих продуктів. 
  З усіх харчовіх отруєнь найнебезпечнішим є отруєння грибами. 
Багато грибів мають своїх отруйних «двійників». 
Смер¬тельно отруйний гриб — бліда поганка — широко відомий як тонкий білий гриб з характерною «спідничкою» на ніжці біля шляпки. Але це не найпоширеніший її різновид. Дуже легко сплутати молоду бліду поганку і молоду печерицю. Є різнови¬ди, що вміло маскуються під сироїжку. Вживання отруйних грибів в кращому разі може викликати сильне отруєння, а в гіршому - смерть. 
Отруйні речовини, які містяться всередині гриба, не руйну¬ються під час термічної обробки, засолення чи висушування. До¬статньо невеликого шматочка, щоб смертельно отруїтися. Клінічна картина отруєння блідою поганкою нагадує картину захворювання на холеру.
Найнебезпечнішим грибом вважається блідна поганка і її разновиди, при отруєнні її токсинами реєструється до 99% летальності потерпілих. Небезпечним  є те, що отруєння блідою поганкою має свій прихований період. Тільки через 6—8 год починаються блювання, сильний біль у животі, пронос, виділяється холодний піт. Далі спостерігаються уповільнення пульсу, судоми, послаблення серцевої діяль-ності. Через деякий час стан потерпілого поліпшується, але не надовго. Напади повторюються впродовж кількох днів і через 5—10 діб настає смерть.
Якщо є підозра на отруєння, слід негайно промити шлунок блідо-рожевим розчином перманганату калію, що сприяє швидкому окисненню отрут. Категорично забороняється вжи¬вати молоко, оскільки воно прискорює всмоктування токсич¬них речовин крізь стінки кишечника в  кров. Для адсорбції ток¬синів застосовують активоване вугілля. Хворого терміново кладуть у лікарню.

 Симптоми  отруєння грибами
 Розрізняють чотирі групи отруєння людей грибами, у тому числі:
Перша група - отруєння грибами строчками, виявляється через 6-10 годин, з’являється слабкість, нудота, блювота іноді розлад шлунку.
 Друга група - отруєння блідною поганкою і блізькимі до неї видами грибів, виявляється через 8 - 24 години, раптові болі в животі, блювота, розлад шлунку, слабкість, зніження температури, висока імовірність смертельних наслідків.
 Третя група - отруєння мухоморами виявляється через 30 хвилин - 6 годин, з’являється нудота, блювота, розлад шлунку, запаморочення, марення, розширення зіниць. Рідко наступає смерть.
 Четверта група - отруєння опенькамі несправжніми, жовчним і чортовим грибом та не специфічне отруєння їстівними грибами при неправильному приготуванні, зберіганні та заготівлі. Відсутні загальні ознаки отруєння, яку виявляється через 30 хвілін - 2 години розладнанням шлунково-кишкового тракту. 
Загальна ознака отруйності всіх грибів - яскраво виражений червоний колір. Криваво-червоні розлучення на ніжках, кольори крові, що запеклася, трубчастий шар під капелюшком, вмить виступаючий на зрізах рожевий сік, рожевіюча або синіюча м'якоть на зламах - у трубчастих грибів.
  У пластинчастих - потовщена клубнеобразноє підстава ніжки, непропорційно довга тонка ніжка, бавовняний комірець на рівні країв ломкого капелюшка, білі пластинки.
Правила збирання грибів
 1. Збирайте в лісі ліше ті грібі, про які ві знаєте напевне, що сморід їстівні.
 2. Грібі, яких ві не знаєте чи які віклікають у вас сумнів, не кладіть у їжу і не пробуйте сирімі на смак.
 3. Ніколи не беріть і не їжте грибів, що мають біля основі ніжки подібне на бульбу потовщення, піхву (як у червоного мухомора), не куштуйте їх.
 4. Колі збираєте пластинчаті грибиі, особливо сироїжки та лісові печериці, намагайтеся брати їх цілою ніжкою, щоб не допустити помилки, про яку згадано у попередньому пункті.
 5  Ніколи не збірайте і не їжте грибів перезлілих, зморщених, червівих, зіпсованих.
 6. Не їжте сирих грибів.
 7. Якщо ж зустрінете в лісі блідну поганку, краще знищіть її. Червоний мухомор залишайте для лосів. 

Профілактика отруєння грибами
 1. Збирайте тільки ті грібі, які добрі знаєте.
 2. Ніколи не вживайте у їжу незнайомі гриби.
 3. Добре знайте відміни їстівних і отруйніх грибів.
 4. Не збірайте ніяких грибів блізько від залізничних і автомобільних шляхів, атомніх і тепловіх електростанцій, великих промісловіх зон.
 5. Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами та інших виробів з подрібнених грибів.
 6. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, щоб уникнуті  захворювання ботулізмом.
 7. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.
 8. Обов’язково перевіряйте гриби на радіоактивність.
 9. Сушіть тільки певні віди грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий; не корістуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність.    

Ні в якому разі не довіряйте таким помілковім тлумаченням:
отруйні грибиі мають неприємний запах, а їстівні - приємний. Отруйні гриби мають як приємний, так і неприємний  запах. Блідна поганка пахне майже так, як і печеріця;
усі гриби в молодому віці їстівні;
личинки комах, черв'яки і равліки не чіпають отруйніх грибів. Личинки і слімаки поїдають як отруйні, так і їстівні гриби;
опущені у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні грібі.;
цибуля або часник стають бурімі, якщо варіті їх разом з грибами, серед яких є отруйні. 
отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годін;
сушка, засолювання, марінування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах;

ПЕРШ  НІЖ  ВЖИВАТИ  ГРИБИ  -

ПОДУМАЙТЕ

ЧІ  ВАРТО

РІЗИКУВАТИ  СВОЇМ  ЖиТТЯМ  ТА

ЗДОРОВ'ЯМ.

Copyright MyCorp © 2024.